Foto: SVT

Torka och svampangrepp skadar skogen i norr

Publicerad

På grund av torka och värme i den norra landsänden ökade skogsskadorna 2018 enligt Skogsstyrelsen. Förutom vädrets påverkan och de omfattande skogsbränderna har dessutom svampsjukdomar varit en tuff ansträngning.

De allvarligaste skadorna på skog under 2018 i de nordligaste länen var väderrelaterade. 116 stycken av förra sommarens skogsbränder i norra Sverige var större än 0,5 hektar.

– Vi ser att torkan fick stora konsekvenser för skogen i norr under året, säger Anna Marntell, skadesamordnare för Skogsstyrelsens Region Nord där Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland ingår, i ett pressutskick.

– Men det som bekymrar oss mest är omfattningen av ungskog där främst tallen drabbas av flera sjukdomar och skador samtidigt och dessutom fått betesskador av älg, det vi kallar multiskadad ungskog. Svampangreppen ökar och vi vet just nu inte riktigt varför.

”Kunskapsluckorna stora”

Förutom vädret uppmärksammar Skogsstyrelsen även multiskadad skog där man ser allvarliga svampskador och viltbetesskador. Man flaggar för att det kan vara svårt att inom rimlig tid få upp ny skog efter avverkning.

– Kunskapsluckorna är stora, dels gällande omfattningen av multiskadad skog men också om hur skogen ska skötas för att man som skogsägare ska kunna begränsa skadorna. Skogsstyrelsen arbetar just nu med att sammanställa rekommendationer kring detta, säger Anna Marntell.

Fakta: Största skogsskadorna nationellt 2018:

Granbarkborren: 3-4 miljoner kubikmeter

Skogsbränder: 2,1 miljoner kubikmeter (23 000 hektar)

Multiskadad skog i norra Sverige: cirka 100 000 hektar

(multiskadad skog är benämningen på ungskog, främst tall, som drabbats av både svampsjukdomar och betesskador av vilt samtidigt)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.