• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Det är tomt i klassrummen på Prolympia i Umeå. Foto: Privat

Totalt 36 elever och 4 personal smittade på Prolympia i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Prolympiaskolan i Umeå har drabbats av ett stort utbrott av covid-19. Sedan förra veckan har totalt 40 personer konstaterats smittade och det finns misstankar om att det rör sig om den brittiska virusmutationen då spridningen har gått fort.

Rektor på Prolympia, Rasmus Wengberg, säger att det är de som testades i måndags som fått resultatet igår och att det rör sig om ytterligare 12 elever och en i personalen.

Totalt har 36 elever och fyra i personalen konstaterats smittade av covid-19 sedan förra veckan.

– De flesta av eleverna har fått lindriga symtom, ingen är väldigt sjuk. Personalen har däremot fått stora symtom, men det är under kontroll, ingen är inlagd på iva, säger Rasmus Wengberg.

Rektorn har pratat med smittskyddet i Västerbotten och det finns misstankar om att det rör sig om den brittiska mutationen som letat sig in i skolan, då spridningen har gått väldigt fort.

Ingen kontakt utanför familjen

Elever och lärare har blivit tillsagda att inte umgås med någon utanför sin familj och att inte delta i fritidsaktiviteter. Sedan fredagen bedrivs distansundervisning men skolan har haft delvis distans- och fjärrundervisning sedan höstlovet.

– Det flyter på bra med undervisningen tack vare att personalen redan är inkörda på distansundervisning och inte är så hårt drabbad, vi har haft tur, säger Rasmus Wengberg.

Han fortsätter:

– Känslan har ändå varit att det har varit omöjligt att skydda sig, det har gått så fort.

Så här lät det när SVT pratade med rektor på Prolympia i måndags:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tomt i korridorerna på Prolympiaskolan i Umeå, efter att skolan infört distansutbildning på grund av skenande smitta. Foto: Privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet