• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Trädgårdsprofil får kungligt pris

Trädgårdsprofilen Mariana Mattsson från Norrbyberg utanför Lycksele har åter igen prisats för sitt engagemang inom trädgårdsodling.

Under Riksförbundet Svensk Trädgårds sommarmöte blev hon en av fyra pristagare av det Kungliga Patriotiska Sällskapets trädgårdsmedaljer.

Ett par utdrag ut en lång och gedigen motiveringen för priset, som delas ut årligen till trädgårds- och odlingsentusiaster i hela landet, löd:

”Mariana Mattsson, Norrlands främsta trädgårdsambassadör, har genom sin entusiasm och envishet både sett till att förnya och öka intresset för trädgårdsodling i norr samt verkat för att man tagit tillvara och förvaltat den kunskap och det intresse som en gång fanns.”

”Marianas arbete inom trädgårdsområdet är mångsidigt med en grön tråd av nyfikenhet, beslutsamhet, driv och ambition. Mariana kämpar för odlingskultur i norr som hon återupprättar genom alla sina fantastiska idéer, uppdrag och projekt.”

Återuppväckte fjällträdgård

I samarbete med länsstyrelsen i Västerbotten har Mariana tillsammans med sin make återuppväckt Blomster-Lottas trädgård i Ammarnäs. Paret har också varit ledare för landets första kulturbotaniska trädgård som är placerad i Lycksele under fem års tid.

Mattsson har även tidigare blivit prisad för sitt trädgårdsengagemang, bland annat blev hon högst rankade länsbo när tidningen Land utsåg Årets Lantis år 2015. År 2013 prisades hon med årets Gröna pennpris för sitt nytänkande trädgårdsskrivande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer