Trafiken stod helt stilla under långa perioder på tisdagsmorgonen till följd av beläggningsarbete. Kommunen medger att det funnits brister i kommunikationen. Foto: Privat

Trafikkaos på Tomtebo – långa köer

Uppdaterad
Publicerad

Trafiksituationen på Tomtebo har stött på ytterligare patrull. Under tisdagen ringlade sig köerna långa till följd av asfaltsbeläggning.

Nu skjuts starttiden under onsdagen upp för att förhindra en liknande köbildning.

I går publicerade SVT Nyheter ett test med Tomtebo i Umeå som utgångspunkt. I tävlingen som sträckte sig från Tomtebo till Mimerskolan i stan slogs det fast att bilen var snabbare än cykel, löpning och buss.  Hade testet gjorts under tisdagsmorgonen hade utfallet förmodligen blivit annorlunda.

Under morgonrusningen stod nämligen trafiken längs Tomtebovägen helt stilla i långa perioder och stora köbildningar uppstod. I en redan ansträngd trafiksituation där Vättarnas allé byggs om och busstrafiken leds ut på Tomtebovägen har nu asfaltsbeläggningen vid korsningen Tomtebovägen och Älvans väg nu också påbörjats.

– Vi har gjort så mycket som det går för att underlätta för trafiken, de har haft flaggvakter där ute som dirigerar trafiken. Det går tyvärr inte att göra så mycket mer. Vi har små möjligheter att leda om trafiken, det finns ju bara en väg ut från Tomtebo, säger Erland Jonsson, entreprenadingenjör vid Umeå kommun.

Skjuter upp arbetet flera timmar på onsdagen

Flera personer som satt fast i trafiken har vädrat sitt missnöje på bland annat sociala medier. Något som Umeå kommun har förståelse för.

– Det blir väldigt långa köer, särskilt på morgon och kväll. Men vi försökte vänta med arbetet till efter klockan 08 i morse men det var fortfarande väldigt långa köer. I morgon ska man försöka vänta ännu längre, till kanske 09.30-10. Det gör man för att undvika köbildningen i framför allt morgonrusningen, säger Erland Jonsson.

”Vi får vara bättre på att informera i framtiden”

Den preliminära sluttiden för beläggningsarbetet är onsdag kväll. Men på tisdagseftermiddagen har en hydraulslang gått sönder på en maskin vilket innebär att projektet kan fortsätta ännu längre.

Många som varit irriterade över köbildningen upplever att de inte fått någon information om det här arbetet på förhand, vad säger ni om det?

– Det är ganska korta jobb men vi får ta med oss det och vara bättre på att informera i framtiden, säger Erland Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.