Under en trafikkontroll i Lycksele kontrollerades bältesanvändningen – samtliga barn hade bälte men inte alla vuxna. Foto: TT, Gorm Kallestad

Trafikkontroll på buss: ”Barnen hade bälte, men inte alla vuxna”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagsmorgonen gjorde polisen en trafikkontroll i Lycksele där de passade på att kontrollera användningen av säkerhetsbälte. Det visade sig att alla barn i bussen hade bälte – men hos de vuxna slarvades det.

– Alla vuxna använde inte säkerhetsbälte och patrullen pratade med alla i bussen om vikten att ha bälte om det inträffar en olycka. Det är ju bra om alla tänker på det, även vuxna, säger polisens kommunikatör Marie Andersson.

Kontrollen gjordes på länsväg 598 vid Tannsele/Hedlunda i Lycksele efter önskemål om hastighetskontroll av allmänheten. Under polisens kontroll under morgonen ska ingen ha kört för fort.

Bältesregler buss

Visa
  • Busspassagerare äldre än tre år ska sitta på en plats med bälte, om en sådan plats finns tillgänglig.
  • Om det finns särskilda skyddsanordningar för barn under tre år på bussen så bör det användas.
  • Om sittplats inte finns tillgänglig så är det tillåtet att stå i bussen om den är godkänt för stående passagerare.
  • När det gäller lokala transporter i tättbebyggda områden så får annan plats användas – även om det finns platser med bälte tillgängliga.

Källa: Transportstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer