Se lastbilskön på den smala vägen Foto: AnnaKarin Lindberg

Trafikverket backar om omledningen vid väg 92: ”Det var fel information”

Uppdaterad
Publicerad

Flera lastbilar körde under onsdagskvällen fast mellan Lavsjö och Lomsjö. Chaufförerna var kritiska till Trafikverket som de menade hade rekommenderat dem att köra den vägen på grund av en olycka. Trafikverket påstod att det inte stämde – men backar nu.

I tisdags kväll välte en lastbil på väg 92 mellan Åsele och Dorotea. Under gårdagen bärgades den från platsen – vilket gjorde att vägen stängdes av helt och trafiken leddes om. Men omledningen blev inte riktigt lyckad då flera lastbilar fastnade på väg 926 mellan Lavsjö och Lomsjö. Vägen var alldeles för smal, ambulans som försökte passera fick vända och flera ställde sig frågande till omledningen.

Men enligt Trafikverket hade man aldrig skyltat en sådan rutt.

– Den skyltade omledningen gick från väg 90 och sen ut på E45 om man kom västerifrån, om man kom österifrån är det väg 931 och sen E45 som gäller. Vi har inte överhuvudtaget gett denna rekommendation utan då har man inte följt vår, sa Trafikverkets presskommunikatör Thomas Johansson under onsdagskvällen.

Trafikverket: ”Fel information”

Men nu backar Trafikverket och medger att man gått ut med fel information.

– Trafikledningen ringde imorse och berättade att det var fel information som gått ut. Den omledningsvägen (väg 926) var föreslagen först, säger Thomas Johansson.

Men vad säger du till dem som blev stående i flera timmar och som ni menade inte följt er omledning?

Vi får lära oss en läxa här. Det blev olyckligt med omledningen och vår information. Vad vi gjort under dagen är att vi ska försöka strama upp våra rutiner och vi har kallat till möte med polisen och räddningsledarna så att vi kan skärpa till rutinerna så att maskineriet funkar bättre, säger Thomas Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.