Genrebild, tåget på bilden var inte inblandat i olyckan. Foto: SVT/Arkiv

Trafikverket: Dålig snöröjning bakom dödsolycka i Bastuträsk

Publicerad

I januari i år spårade ett tåg ur i Bastuträsk och körde på en man som avled av sina skador. Nu har Trafikverket utrett händelsen och slår fast att den bristande snöröjningen på tågspåret orsakade dödsolyckan.

Olyckan inträffade den 3 januari i år. Händelsen inträffade i samband med att ett timmertåg skulle växlas från ett spår till ett annat och då spårade ur. Radioloksoperatören föll då av tåget, hamnade under det och skadades så allvarligt att han avled på sjukhus två dagar senare.

Var olastad

Trafikverket har utrett händelsen och konstaterar nu att den mest sannolika orsaken bakom dödsolyckan var brister i snöröjningen några dagar tidigare. Dessutom vägde vagnen lätt då den var olastad, vilket innebar att den lättare kunde spåra ur.

Trafikverket har kontaktat entreprenören som utförde snöröjningen för att komma till rätta med de brister som identifierats och gör löpande kontroller via stickprov i verksamheten för att undvika att detta ska återupprepas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Västerbotten
Mer Nyheter