Trafikverkets presschef Bengt Olsson. Foto: Trafikverket.

Trafikverket: ”Vi börjar se ljuset i tunneln”

Publicerad

Trafikverket har hittat en rad olika lösningar för att få igång flygtrafiken i Västerbottens inland igen. Nu återstår att få klartecken från Näringsdepartementet, berättar Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Under halva onsdagen och hela torsdagen har Trafikverkets experter och jurister sökt en lösning på Nextjets konkursansökan, som lämnar stora delar av Västerbottens inland utan fungerande flygtrafik.

Redan under onsdagen var det tänkt att de skulle ha rett ut vilket handlingsutrymme de har för kortsiktiga speciallösningar, men samtalen har dragit ut på tiden. Ännu finns inga definitiva besked att ge. Men under fredagen hoppas de kunna presentera en lösning.

– Vi börjar se ljuset i tunneln, i alla fall ungefär hur vi ska gå framåt. Det handlar både om hur vi ska hantera det långsiktiga och det kortsiktiga. Just nu kommer vi att jobba på en del i kväll och någon gång under morgondagen tror jag vi kommer ha ett svar på hur vi går vidare, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Ska diskuteras en sista gång

I och med Nextjets konkursansökan finns det inte längre något flygbolag som trafikerar turerna till Hemavans, Vilhelminas, Lyckseles och Arvidsjaurs flygplatser. Det är trafikverkets roll att upphandla ett nytt flygbolag. Den processen är långsam och kan ta upp till nio månader att genomföra.

Fram till dess hoppas trafikverket att de kortsiktiga lösningarna ska få godkännande av Näringsdepartementet.

– Just nu tittar vi på alla typer av lösningar. Nu vet vi hur vi kan agera och det ska vi ta med departementet en sista gång innan vi kan gå ut med någonting, säger Olsson.

Innebär det att ni kommer få igång flygtrafiken snart?

– Vi kommer åtminstone kunna säga hur vi hanterar de som kommer i kläm just nu, vad vi kan göra för dem. Men även hur vi ska komma fram till hur vi ska säkra upp framöver.

Vad är det för lösningar ni tittar på?

– Vi kommer kunna säga det i morgon, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Det finns ännu ingen fastslagen tidsplan för när Trafikverkets tilltänkta lösningar kan genomföras. Enligt Olsson kan det handla om flera olika delmoment som blir klara vid olika tillfällen. Han säger också att det kan vara fråga om olika lösningar för de drabbade orterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nextjet

Mer i ämnet