• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Arkivbild. Foto: SVT

Trafikverket om nya infarten: ”En rimlig summa”

Publicerad

Medfinansieringen på en miljon kronor till den nya infarten till Malå ställer till det. Det menar kommunalrådet Mikael Abrahamsson (S). Enligt Trafikverket är det däremot en rimlig kostnad sett till vad kommunen får.

Flytten av infarten till Malå samhälle har diskuterats i flera år. SVT rapporterade så sent som i förra veckan att kommunstyrelsen föreslår att kommunen säger ja till att medfinansiera den nya infarten till samhället men att det då beräknas kosta kommunen en miljon kronor att medfinansiera projektet tillsammans med Trafikverket.

Tanken med projektet är att Trafikverket bygger en förbifart som går in över åsen och kommunen tar över den befintliga vägen som ska göras om till en gång- och cykelväg.

– Sen förlänger vi cykelvägen från sjukstugan fram till där vägen svänger, den kommer vi äga och den nuvarande vägen kommer kommunen att äga, säger Åke Gustafsson på Trafikverket.

Trafikverket: ”En rimlig summa”

Malå kommun har i dagsläget stora sparkrav hängandes över sig och att betala en miljon kronor i medfinansiering kommer därför som ett hårt slag. Men enligt Gustafsson är det en rimlig summa.

– Malå är inte enda kommunen med finansiella problem i inlandet. Men i denna förhandlingen känns det som en rimlig summa. De får en cykelväg som blir väldigt fin och dessutom upplyst. Det känns som att vi gör ett väldigt bra projekt då vi inte rör banken och gör en snygg kurva genom åsen som följer den. Det känns positivt och förhoppningsvis kan vi starta till hösten.

Står och faller projektet med medfinansieringen?

– Står och faller vet jag inte men förhoppningsvis är kommunen med men vi har inte diskuterat vad som skulle hända om de inte är det. Efter 6 mars ska vi få besked från de, säger Gustafsson.

Den 5 mars är det kommunfullmäktige i Malå där frågan ska upp på dagordningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.