Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Trafikverket: ”Förare måste börja anpassa farten”

Uppdaterad
Publicerad

Efter den allvarliga olyckan utanför Bjurholm har SVT fått in många reaktioner om väglaget på väg 92. Men enligt Trafikverket är det inte väglaget det är fel på.
– Hyvlarna går skytteltrafik, men förare måste börja anpassa farten, säger Carita Frohm projektledare på Trafikverket.

Under måndagen skedde en allvarlig trafikolycka mellan Vännäs och Bjurholm på väg 92. En personbil krockade med en lastbil vars släp sladdat över på det mötande körfältet.

SVT:s reporter som befann sig i närheten av olycksplatsen och flera tittare har vittnat om att det var mycket vatten på vägbanan och att väglaget var spårigt.

Men Trafikverket säger att de hade kontrollerat friktionen på vägen en halvtimme innan olyckan.

– Det var sikt på vägen, hyveln var ute och de hade kontrollerat friktionen på vägen en halvtimme innan olyckan, säger Carita Frohm.

Milt väder ställer till det

Enligt Carita Frohm var det ett ganska speciellt klimat på platsen, med mycket nederbörd och vinterns milda väder har gjort att entreprenörerna fått jobba mycket.

– De har gjort ett fantastiskt jobb i vinter, med tanke på hur vädret är. Det har regnat varje vecka och hyvlarna går skytteltrafik, personalen jobbar dygnet runt, det är fruktansvärt för dem. Samtidigt hjälper inte sand eller salt mot vatten, säger Frohm.

Förare måste sänka farten

Orsaken till gårdagens olycka är ännu oklar, men Frohm menar att de gör så gott de kan och att förarna måste ta ett större ansvar.

– Jag börjar bli less på att folk inte anpassar farten. De måste börja anpassa farten, för det här går inte. Annars får vi börja göra som södra Sverige och stänga vägar, avslutar Carita Frohm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer