Foto: SVT/Privat

Fystränaren kritiserade vikten – Sarah, 16, fick anorexia

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Mellouk var 16 år när hon flyttade från Trelleborg och kom till Umeå för att spela med Umeå IK i damallsvenskan. Men det som skulle bli början på hennes karriär förvandlades snart till en mardröm. Fystränaren sa att hon behövde förbränna fett och gå ner i vikt för att bli en bättre spelare – vilket enligt henne blev början till en ätstörning som har präglat hennes liv i flera år.

Fotbollen har alltid varit Sarah Mellouks största intresse och något som hon gått in helhjärtat för. När hon flyttade 100 mil hemifrån var det för att satsa allt på fotbollen och karriären i Umeå IK.

Hon hade aldrig sett sig själv som tjock, men när hon till sommaruppehållet fick ett löpschema för att hon, enligt fystränaren, behövde förbränna fett, började hon vara ute och springa ett extrapass per dag.

– Fystränaren sa att jag behövde bli mindre för att jag då skulle bli lättare i kroppen, kvickare i spelet och kunna prestera bättre, säger Sarah Mellouk.

Fystränarens svar: ”Man kan säga att 16-åringar måste gå ner i vikt”

Till en början reflekterade Sarah inte speciellt mycket över orden. Hon började vara ute och springa mer och äta bättre, men när hon fick positiv respons så eskalerade det.

– Jag gick ner i vikt och han sa att jag såg skitstark ut och var i jättebra form. När man hör det så tänker man att man gör rätt, så jag fortsatte på samma bana och det var då ätstörningen tog fart på riktigt.

Fortsatte att gå ner i vikt

Sarah började äta allt mindre och träna allt mer. Hon beskriver det som att det till slut satte sig i huvudet så pass mycket att det blev ett tvång. Allt hon tänkte på var vad hon åt och att det skulle vara nyttigt.

Lagkamraterna, tränarna och läkarna i laget reagerade på att Sarah gick ner allt mer i vikt. Och i samtal med läkarna försökte de få Sarah frisk, men det var lättare sagt än gjort.

– Det är inte så jävla lätt som man tror, när de väl satt sig i huvudet så är det svårt att komma ur tankebanorna och jag fortsatte att gå ner i vikt.

Kritiserar att hon fick fortsätta spela

På grund av Sarahs viktnedgång beslutade tränarna och läkarna att dra in på hennes träningspass en dag per vecka, men hon fick ändå fortsätta att spela allsvenska matcher och vara med på de övriga träningarna. Själv säger hon att hon fortsatte att prestera på planen, men enligt hennes egna ord blev hennes psykiska tillvaro ett helvete. I efterhand kritiserar Sarah tränarnas agerande.

– Allting gjordes så halvdant. Jag förstår att de ville ha med de bästa spelarna för att vinna matcher, men de hade egentligen behövt säga till mig att jag inte fick träna eller spela matcher om jag inte slutade gå ner i vikt och plåga mig själv och min kropp. Om de hade sagt det till mig så hade jag blivit helt förstörd, men det hade ändå varit det bästa, då kanske det inte hade gått så långt som det gjorde, säger hon.

Valde att byta lag

För att ta sig ur ätstörningen bytte Sarah klubb och flyttade till sin pojkvän i Kungsbacka för att komma närmare hem. Nu har det gått tre år sedan Sarah fick höra att hon behövde gå ner i vikt för att kunna prestera bättre i Umeå IK och hon kämpar än i dag med ätstörningen.

Hon har belagts med träningsförbud och kämpar dagligen med sina egna tankar. Hon säger själv att hon har börjat må något bättre nu, mycket tack vare tanken på en framtid inom fotbollen.

– Mitt mål är att bli frisk och fotbollen gör att jag orkar kämpa mot den här sjukdomen. Jag vill så gärna komma tillbaka till fotbollen.

Har du erfarenheter av något liknande? Mejla till oss: vasterbotten@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer