Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det slår hårt också mot de mindre orterna” – hör Anders Hjalmarsson Foto: Josefine Holgersson, SVT

Tre av fyra företagare i Västerbotten påverkas av coronaläget

Uppdaterad
Publicerad
Tre av fyra företagare i Västerbottens län påverkas direkt av coronavirusets följdeffekter. Det uppger Västerbottens Handelskammare som gjort en ny undersökning tillsammans med Företagarna och Region Västerbotten.

Över 500 företagare i länet har i en enkät svarat hur de uppfattar, påverkas av och hanterar coronasituationen. Mer än hälften av företagen uppger att de vidtagit en eller flera åtgärder på grund av läget.

Det handlar till exempel om att avbryta nyanställningar, avstå lön, ansöka om att korttidspermittera sig själv, minska resande och andra löpande utgifter, öka bankkrediterna, eller att företagen letar extrajobb och tar på sig övriga uppdrag som ligger utanför verksamhetens huvudsakliga inriktning. Det framgår av ett pressutskick.

Fler behöver minska kostnader framöver

70 procent av de över 500 företagare som svarat ser att man de närmaste månaderna måste ta till ytterligare åtgärder för att minska kostnader. Det kan handla om att minska bemanningen, sänka löner, hålla stängt, korta ned personalens arbetstider, eller i värsta fall konkurs.

– Det här visar på utmaningens omfattning. Många företag berörs direkt och i princip alla företag kommer att beröras. säger Anders Hjalmarsson, VD Västerbottens Handelskammare, i pressutskicket.

Enkäten skickades till närmare 1400 företag i Västerbottens län inom olika branscher i syfte att få en helhetsbild av läget och för att kunna sätta in rätt förebyggande åtgärder. Undersökningen gjordes på uppdrag av utrikeshandelsminister Anna Hallberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet