Bilden är en genrebild. Foto: TT

Tre elever riskerade att falla ner från tak

Uppdaterad
Publicerad

Tre elever på byggprogrammet på Dragonskolan i Umeå befann sig uppe på ett tak och och jobbade med att lägga takplåt. Men när Arbetsmiljöverket kom och inspekterade arbetsplatsen fick arbetet omedelbart avbrytas då de ansåg att det fanns stor fallrisk.

Det var en utbyggnad av Köksluckan som skulle göras och eleverna hade själva monterat en ställning. Men enligt arbetsmiljöverket saknades skyddsräcken på vissa ställen och där det fanns var de monterade för lågt så att de ändå inte skulle skydda mot fall.

– Pojkarna hade skuvat upp skyddsräcket, men det var för lågt, så vi höjde det 30 centimeter till efter inspektionen, säger läraren Berndt Reischler.

”Vi hade slarvat lite”

När Arbetsmiljöverket utförde sin inspektion och påpekade bristen och fallrisken avbröts plåtläggningsarbetet omgående. Därefter hämtades personlig fallutrustning som användes för att montera de två plåtar som återstod att montera innan arbetet var klart.

– Eleverna monterar skyddsräcken och ställning själva, men sedan var det vi lärare som slarvat lite i tillsynen, säger Reischler.

– Men vi åtgärdade det snabbt och jag tycker att det bara är positivt att de är ute och gör tillsyner. Det är för vår egen säkerhet de gör inspektionerna och vi lär oss något av det, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.