Tre personer åtalas för människorov och rån i Skellefteå

Publicerad

Två män och en kvinna i Skellefteå misstänks ha tvingat in en man i en bil sedan kört honom till en bankomat – där tvingades han ta ut 15 000 kronor i kontanter och sedan köpa mobiltelefoner till dem. Nu åtalas personerna för människorov.

Det var i mars i år som händelsen ägde rum. Männen och kvinnan ska enligt åtalet tvingat mannen att följa med i bilen. De ska sedan ha fått personen att ta ut 15 000 i kontanter samt handla mobiltelefoner till ett värde på drygt 14 000 på en elektronikbutik i Skellefteå.

Enligt åtalet ska personerna ha hotat offret med att denne antingen skulle misshandlas eller dödas.

Personerna åtalas i första hand för människorov, av den mindre allvarliga graden, rån och övergrepp i rättsak. Personerna är kända hos polisen sedan tidigare.

Lurat honom till platsen

Utöver människorov och rån är några av gärningsmännen också åtalade för ytterligare brott, som narkotikabrott och brott mot knivlagen.

Offret är i medelåldern och ska enligt åklagare Anders Norberg inte vara bekant med de misstänkta.

– Man har helt enkelt lyckats lura målsägande till platsen för att sedan utfört den här gärningen, säger åklagaren.

Samtliga misstänkta förnekar brott. Dom förväntas komma i mitten på maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.