Gärningsmännen väljer ut mobiltelefoner som offret sedan tvingas att köpa, till ett totalt värde på drygt 14 000 kronor. Foto: Polisens förundersökning

Tre personer döms till fängelse för människorov och rån i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Två män och en kvinna i Skellefteå döms nu till fängelse för människorov, mindre grovt, och rån. Det efter ha tvingat in en man i en bil och sedan kört honom till en bankomat – där han tvingats ta ut 15 000 kronor i kontanter och sedan köpt mobiltelefoner till gärningsmännen.

Det var i mars i år som händelsen ägde rum i Skellefteå. Enligt åtalet ska personerna ha hotat offret med att denne antingen skulle misshandlas eller dödas om den inte följde instruktionerna.

Tre personer döms nu till fängelse. Två av dom till ett år och tre månaders fängelse och den tredje mannen får ytterligare tre månader.

Gärningsmännen ska också betala ett skadestånd till den utsatta mannen på totalt 50 000 kronor.

I domen döms också ytterligare en man till tre månaders fängelse för försök till utpressning, efter att ha sökt upp offret vid ett senare tillfälle för att pressa honom på pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.