Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lyckseles kommunalråd Roland Sjögren (KD) om att fler nu flyttar till än från kommunen. Foto: SVT

Nu flyttar fler till Lycksele än från

Uppdaterad
Publicerad

2020 blev ett trendbrott för Lycksele – då flyttade fler personer till kommunen än från. 

– Vi har en stark arbetsmarknad, det lockar folk, säger kommunalrådet Roland Sjögren (KD) som nu vill få fram fler attraktiva tomter och öka rörligheten på bostadsmarknaden.

Under 2020 var det 419 personer som flyttade från Lycksele, samtidigt flyttade 461 personer in vilket gör att kommunen för första gången på flera år hade en positiv nettoinflyttning med 42 personer.

– Väldigt glädjande, flera företag i kommunen har gått bra under pandemin och nyanställt, säger kommunalrådet Roland Sjögren (KD).

En utmaning för kommunen är bostadsmarknaden. Det finns idag få lediga villor och få boenden för äldre som vill lämna villan.

– Därför bygger vi nu ett trygghetsboende och tar fram fler attraktiva tomter för bostadsbyggande, säger Roland Sjögren.

Nära till kust och fjäll

Lycksele har under flera år haft en stor andel arbetstagare som pendlat in till kommunen för jobb. Nu vill kommunalrådet se att fler väljer att bosätta sig i kommunen och pendla till jobbet på annan ort istället.

– Vi ska vara kommunen där man bor, vi har nära till både fjäll, kust och städer, det ser vi som en konkurrensfördel när folk väljer var de ska bosätta sig.

Själv väljer han att pendla med tåg så ofta det går, även om uppkopplingen på vissa sträckor har sina begränsningar.

Hör vilka utmaningar det finns med att arbetspendla och hur Lycksele ska få fler att bosätta sig i kommunen, i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyttströmmarna i landet

Mer i ämnet