Trots att 24-åringen, boende i Malå, har ansökt om verkställighetshinder för utvisning och beslut ännu inte är fattat, så har Migrationsverket utfärdat biljetter till ett utreseboende i Knivsta. Maria Bergström på Migrationsverket menar att regelverket innebär att de ska fortsätta planeringen av en utvisning ända fram till en eventuell utresa. Foto: Marit Israelsson/SVT

Malåbo tvingas till Knivsta – engagerade kritiska till Migrationsverkets agerande

Publicerad

Trots att 24-åringen, boende i Malå, har ansökt om verkställighetshinder för utvisning och beslut ännu inte är fattat, så har Migrationsverket utfärdat biljetter till ett utreseboende i Knivsta. Helt enligt reglerna säger Migrationsverket. Men de som engagerat sig för mannen är upprörda.

– Det här kan inte vara rättssäkert, konstaterar Alec Lundström som är en av dem som engagerat sig i fallet.

Mannen, som kom till Sverige från Afghanistan år 2015, har fått avslag på sin asylansökan. Men under tiden processen pågått har han konverterat till kristendom vilket är den huvudsakliga anledningen till att han ansökt om verkställighetshinder.

– Hela hanteringen är psykiskt nedbrytande för människor som söker asyl i vårt land. Migrationsverket arbetar med begrepp som frivillighet och medverkan men i själva verket handlar det om tvång, kommenterar Maria Ekstedt som är legitimerad läkare och präst och en av dem som följt med mannen till så kallade återvändandesamtal.

– Vi jobbar absolut inte med tvång men vi har skyldighet att tydligt informera om vilka konsekvenserna blir av olika beslut och jag förstår att det då lätt kan uppstå missförstånd, svarar Therese Hörnquist som är teamledare vid återvändandeteamet.

Ansökan om verkställighetshinder stoppar inte processen

Hennes enhetschef Maria Bergström förklarar också att Migrationsverkets regelverk innebär att de ska fortsätta planeringen av en utvisning ända fram till en eventuell utresa. En ansökan om verkställighetshinder stoppar alltså inte processen.

– Såhär ser det ut i alla ärenden, berättar hon och konstaterar samtidigt att mannen nu har en tidsfrist som sträcker sig fyra veckor efter det att ett beslut om verkställighetshinder kommit.

Förväntas ta tåget på söndag

Mannen, som hade arbetspass inom äldreomsorgen inbokade nästa vecka, har nu lämnat in sitt pass till Migrationsverket och förväntas ta tåget till Knivsta på söndag.

– Det är slöseri med våra samhällsresurser. Äldreomsorgen behöver verkligen sin personal och här har vi en ung människa som vill fortsätta jobba i avvaktan på beslut om han får stanna i Sverige, menar Maria Ekstedt.

Men det är inte en fråga för Migrationsverket att svara på.

– Vår uppgift är att verkställa beslut enligt de regler och lagar som gäller, säger enhetschef Maria Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.