Från och med i höst ska 4:an och 5:an flyttas från den här skolan till Ersmarksskolan. Foto: Svt

Trots protester flyttas elever från Kusmarksskolan till Ersmarksskolan i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Föräldraprotesterna hjälpte inte. Igår tog en enig för- och grundskolenämnd beslutet att årskurs 4 och 5 ska bussas till Ersmark. Föräldrar ser det som ett steg mot nedläggning.

– Jag vet att vi gör många besvikna, konstaterar Jeanette Velander (V) som är tillförordnad ordförande i för- och grundskolenämnden.

Beslutet som en enig nämnd (utan C och KD) tagit innebär också att föräldrar med barn i förskoleklass som drabbas av beslutet och vill slippa onödiga skolbyten ges möjlighet att göra om sitt val som egentligen stängdes den 22 mars. De riskerar dock då att inte få skolskjuts.

Föräldrar ser en flytt av elever som ett steg i riktning mot att lägga ner skolorna i Kusmark och Ersmark och skapa en större skola i Kåge.

– Jag förstår att de tänker så men om jag ska ta på mig mina mörka glasögon så måste jag sätta det i ett större perspektiv och att jag är djupt oroad för vi ska klara kompetensförsörjningen i hela kommunen, säger skolchef Anders Bergström.

I klippet försvarar politiken beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.