Foto: SVT

Mindre trafik i Umeå har gett bättre luft

Publicerad

Sedan 2011 har luften i Umeås centrum förbättrats. Kvävedioxiden, gasen som bildas vid förbränning, ligger lägre i nivå än femårsperioden innan. Men de totala nivåerna är fortfarande underkända utifrån de nationella värdena.

Luften i Umeås centrum har de senaste fem åren förbättrats och kvävedioxidhalterna ligger lägre än femårsperioden dessförinnan. Det enligt Umeå kommuns miljöplaneringsavdelning.

Men värdena är fortfarande underkända i när det kommer till normvärdena för timmedelvärde och dygnsmedelvärde – timmedelvärdet överskreds med 341 timmar mot tillåtna 175 timmar och dygnsmedelvärdet överskreds 30 dygn mot tillåtna sju dygn.

Läs även: Varnar för allt längre bilköer genom stan

700 fordon fler per dygn än 2015

Förklaringen att luften ändå blivit bättre tror man beror på att den tunga trafiken blivit mindre och att vädret varit något varmare än normalt. Däremot har trafiken på Västra Esplanaden, gamla E4-sträckan genom centrala Umeå, ökat med 700 fordon per dygn sedan år 2015 – en siffra som dock är lägre än prognosen inför etableringen av handelscentrumet på Söderslätt.

Att umeåborna börjat åka mer buss, en ökning på 15 procent det senaste året och 92 procent de senaste tio åren, i kombination med renare bussar är också två tänkbara förklaringar, det skriver man från Umeå kommuns miljöplaneringsavdelning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer