Mojo Andersson jobbar som fjällräddare i Västerbottensfjällen Foto: SVT

Trygga isar i fjällen – men var försiktig vid kusten

Publicerad

Under påskhelgen är det många som ger sig ut på isarna i Västerbotten med allt från skotrar till pimpelspön. Fjällräddarna i Hemavan rapporterar om bra underlag, men vid kusten är isen mer förrädisk.

Fjällräddaren Mojo Andersson jobbar som fjällräddare i Västerbottensfjällen med bas i Hemavan. Han har ringt runt till fiskare, andra fjällräddare, bybor och Fjällsäkerhetskommittén, och den sammanvägda bilden är att det är bra isar i fjällen.

– På andra ställen i landet har man varnat för lömska isar, men här har vi det bra. Men det är klart att det inte finns några garantier om man vistas på is, det är alltid på egen risk. Vid inlopp, utlopp, uddar och sund ska man vara vaksam, men färdas man på leder så är det inga problem, säger Mojo Andersson.

Strömmar underminerar isen

Lasse Rydstedt som är räddningschef i beredskap i Dorotea, Åsele och Vilhelmina håller med om att man ska hålla utkik efter var utloppen finns. Han varnar dessutom för att snön kan göra det extra svårt om man ändå hamnar i vattnet.

– Den djupa snön kan göra att man får problem med att ta sig upp, man ska alltid se till att ha med sig isdubbar. Dessutom kan strömmande vatten vid utloppen underminera isen och det syns kanske inte under snön, säger Rydstedt.

Extra förrädiskt vid kusten i år

Snön ställer till med problem även vid kusten, där menar vice räddningschef i Nordmaling, Lars Kinnunen, att årets isar är svagare än vanligt.

– Isen är ganska förrädisk eftersom det har lagt sig snö ovanpå innan det har hunnit frysa till kärnis. Så man bör vara försiktig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer