Foto: SVT

Tryggt med motionerande polis

Uppdaterad
Publicerad

Vi har tidigare berättat om Trygghetsvandrarna i Umeå som ställer upp på kvällar och nätter för dom som känner sig otrygga när dom går hem. Nu ställer Lyckselepolisen upp med motionerande poliser för dom som tycker att det är läskigt på kvällsjoggingen.

Det började med ett samtal mellan några poliser om den unga kvinna som mördades i motionsspåret i Upplands Väsby i augusti. En Lyckselepolis tyckte att att det var dags att öka tryggheten för kvinnorna i kommunen. Så fyra kvällar under september kan alla som vill springa det populära spåret vid Långtjärn, känna sig extra trygga.

– Det här är vårt lilla sätt att väcka debatt kring just utsatthet bland kvinnor och barn. Och sen ser vi det som som ett parallellt syfte, vi ska sköta vår träning och vi kan göra det kombinerat på det här sättet, säger kommissarie Christer Normark, Lyckselepolisen.

Fyra kvällar, mellan 18.30 till 20.30 i september kommer poliser att motionera i spåret runt Långtjärn i Lycksele. Första kvällen var väl ingen succé, men heller ingen flopp. Ett femtontal personer dök upp, ungefär lika många som det fanns poliser på plats. En som gillade initiativet var Stina Hägglöf från Lycksele.

– Vi såg en annons på facebook om att polisen springer här fyra dagar i september och vi tänkte att det måste vi absolut haka på.

Även om dom flesta som dök upp kände sig trygga i Lycksele så var det få som sprang ensamma på kvällarna.

– Det är väl inte så ofta jag är ute så att jag behöver känna mig otrygg. Jag känner mig ganska trygg i Lycksele faktiskt, säger Nina Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer