Hör verksamhetschefen berätta om byggets konsekvenser för Röda korset. Foto: Patrik Samuelsson, SVT

Tuff utveckling för Röda korset när kulturhuset ”Sara” byggs

Uppdaterad
Publicerad

På Röda Korset i Skellefteå är man bekymrad över hur uppbyggnaden av det nya kulturhuset “Sara” har påverkat förutsättningarna för Mötesplats Kupan. Där har man räknat på ett inkomsttapp upp till 25 procent sedan bygget startade och att människor numera har svårt att hitta dit.

Just nu pågår bygget av det nya kulturhuset “Sara” som ska stå färdigt 2021. Området kring det gamla busstorget har förvandlats till en stor byggarbetsplats och den stundande utvecklingen känns för Röda korset som har sin second hand-butik med café i nära anslutning till bygget.

På den parkeringsplatsen som besökare tidigare använt sig av står nu byggbaracker och lokalen är omringad av byggstaket. Det här är något som påverkat besökarantalet och på så sätt intäkterna.

– Det har inneburit minskad försäljning uppemot 25 procent och det skapar konsekvenser för vår sociala verksamhet som handlar om att påverka ensamhet och utanförskap, säger verksamhetschefen Alexandra Sundberg.

Politikerna säger nej till störningsstöd

Röda korset har ansökt om ett störningsstöd hos kommunen på 300 000 kronor för att täcka upp för de intäkter verksamheten går miste om under byggperioden.

Politikerna i kommunens arbetsutskott har diskuterat ärendet och säger nej till störningsstödet. Kommunalrådet Lorents Burman (S) säger att om Röda korset skulle få ersättning så skulle fler som drabbats värre också vilja ha det.

Frågan ska tas upp igen i kommunstyrelsen den 4:e februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.