Tuffa tider för hustillverkare – men här startas en ny fabrik

Uppdaterad
Publicerad

Trots tuffa tider för hustillverkarna i landet finns det företag som går mot strömmen.

I Vindelns kommun har ett företag som sysslat med tillverkning av träskidor nu startat en husfabrik.

Detta ska ge ytterligare arbetstillfällen i den lilla byn Tegsnäset i Vindelns kommun.

De ökade amorteringskraven har gjort att det går kärvt för många hustillverkare. En hustillverkare i Norrbotten har fått lägga ner en av sina enheter då försäljningen dalar.

Men trots tuffa tider för hustillverkarna i landet så finns det de som går mot strömmen och ökar sin satsning på att sälja hus.

– Vi har länge pratat om att bygga en fabrik för att tillverka hus och nu hann vi påbörja bygget innan svackan med husförsäljningen kom. Men vi har ett koncept som vi tror på och genom nybygget är vi bara mer laddade inför den uppgång som måste komma, säger Erik Nilsson som är säljchef vid Tegsnäshus AB.

Specialdesignade hus

Och konceptet är att leverera ett husskal i blockmoduler, färdigmonterat och levererat helt efter kundernas indviduella önskemål. Här handlar det inte om löpande band där alla hus ser likadana ut.

Idag är själva Tegsnässkidan bara en tiondel av företagets totala försäljning utan större delen av tillverkningen blir emballage för verkstadsstadsindustrin. För bröderna som driver företaget innebär nybygget av husfabriken en stor och vågad satsning.

– Ja, det är en liten chansning som vi gör även om det det handlar om en investering på närmare nio miljoner kronor innan allt är klart. Men vi tror på det här och som det ser ut nu så kommer vi också att kunna nyanställa kanske tre personer som ska jobba heltid i husfabriken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.