Tufft för små slakterier – slåss för sin överlevnad

Publicerad

Efter att slakteriet i Burträsk nyligen gått i konkurs finns det endast ett slakteri kvar i Västerbotten som tar emot flera sorters djur för slakt – slakteriet i Örsbäck. Det är konkurrens från storproducenter som gör det svårt, enligt ägarna.

Strömdahla slakteri i Örsbäck utanför Nordmaling har funnits i fem år och där slaktas bland annat får, nöt, gris och hjort. Företaget drivs av Patrik Strömdahl och hans fru och de får jobba mycket, eftersom det är svårt att hitta personal.

Och trots att det talas mycket om att handla närproducerat har slakteriet svårt att konkurrera mot storproducenter inom och utom landet.

Ser prisdumpning på kött som boven

Trots folks medvetenhet om vikten av närproducerat för miljöns skull så är det ändå plånboken som styr i butiken tror ägaren, som ser övriga Europas prisdumpning som boven.

– Att minska importen är nummer ett för branschen, säger Patrik Strömdahl.

Slakteriet har minskat sin omsättning med nära tre miljoner kronor. Det gäller att göra rätt saker och nischa sig en aning för att överleva säger slaktaren som själv konstruerat inredningen och jobbar med allt från slakt till försäljning.

– Det är hårt arbete som gäller och att spara pengar genom att inte outsourca någonting, säger Patrik Strömdahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer