– Det har varit tufft och svårt i ett och ett halvt år men nu känns det bättre säger Anna Segerstedt, handlare i Umfors. Hör hennes tankar om framtiden i klippet. Foto: SVT

Gränshandlaren Anna Segerstedt i Umfors: ”Tufft i ett och ett halvt år – nu känns det bättre”

Uppdaterad
Publicerad

I och med att Norge lättat på restriktionerna börjar gränshandeln sakta vakna till liv igen. Men det har varit en tuff period, där uppemot 95 procent av omsättningen försvann när det var som värst.

Gränsen mellan Sverige och Norge är åter öppen och det är glädjande både för norrmän och gränshandeln. 

Gun-Inger Skugghei ser väldigt glad ut när SVT träffar henne utanför affären i Umfors några mil utanför Hemavan. 

Coronaviruset i Västerbotten

– Vi är väldigt glada att åter kunna åka till Sverige och handla. Vi har också stuga här berättar hon.

Tufft för handlarna i Hemavan

Det har varit tufft för handlarna i Hemavan och gränshandeln under pandemin men nu när gränsen är öppen har de börjat andas ut.  

– Det har varit tufft och svårt i ett och ett halvt år men nu känns det bättre, säger Anna Segerstedt handlare i Umfors.

Svensk Handel presenterade nyligen en bedömning av utvecklingen av den svenska gränshandeln under pandemin. Deras bedömning är att handeln nu, efter att Norge lättat på restriktionerna, börjat komma igång. Men från låga nivåer.

I nuläget räknar de med att gränshandeln tappat omkring 80 procent av omsättningen jämfört med före pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet