Arkivbild. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Tufft personalläge för hemtjänsten – kortar besöken hos brukare

Uppdaterad
Publicerad

Omikron gör att sjukfrånvaron i landet är på rekordnivåer. Hemtjänsten är inte förskonad utan har det kämpigt med frånvaro och tvingas bitvis dra in vissa insatser samt korta besök.

– Vi måste kolla på det som är livsnödvändigt, det kan vi inte flytta på, säger Anette Johansson, verksamhetschef hemtjänsten i Umeå.

– Vi klarar oss, det är tufft. Vi har väldigt hög frånvaro just nu. Det är ju inte bara covidsmitta utan personal är hemma och vårdar barn och vi har många i familjekarantän, säger Anette Johansson, verksamhetschef hemtjänsten i Umeå.

Den höga frånvaron gör att hemtjänsten i Umeå temporärt dragit ner på viss service för att se till att livsnödvändiga insatser så som mat och toalettbesök blir av.

– Vi har fått flytta på vissa insatser och kortar vissa besök hos brukarna. Det handlar om service som promenader, städ och tvätt som vi flyttar på. Vi måste kolla på det som är livsnödvändigt, det kan vi inte flytta på. I värsta fall kan det var så att man får gå i pyjamas en hel dag, men vi är inte där än, säger Johansson.

Hur mycket mer frånvaro klarar ni?

– Så länge vi kan flytta på vissa insatser som vi gör i dag klarar vi oss, men om det ökar mycket mer så blir det bara korta insatser.

Gult läge i Skellefteå

Bilden är liknande i Skellefteå där hemtjänsten gått ner i så kallat ”gult läge”.

– Det är tufft, ansträngt och komplicerat. Vi har fått gå över till en form av helgbemanning även på vardagarna, konstaterar verksamhetschef Peter Näsström.

– Vi försöker göra det här så bra det går. Tar dag för dag, gör det mest nödvändiga och flyttar på en del insatser, berättar till exempel Pia Åberg Frank som är Moröns hemtjänstchef.

Kommunals fackordförande i Skellefteå, Anki Pettersson, undrar hur personalen ska orka.

– Läget var ansträngt redan innan. Det ska bli intressant att se hur mycket övertid det arbetas just nu.

Hög frånvaro i Lycksele

Även i Lycksele är hemtjänsten påverkad av hög personalfrånvaro. Vissa ändringar har gjorts men än så länge har den kommunala hemtjänsten inte behövt dra in några insatser.

–Vi har en hög frånvaro men jag gör bedömningen att det är hanterbart, vi har inte plockat bort insatser. Det går bra än så länge, säger Pernilla Ahlström, verksamhetschef för stöd, vård och omsorg i Lycksele.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer