• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tummen upp för distansarbete i Kultsjödalen Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Undersökning visar: Stugägare vill fortsätta jobba på distans från Kultsjödalen

Uppdaterad
Publicerad

Stugägare i Kultsjödalen ser positivt på att arbeta på distans från fjällkommunen Vilhelmina. Det visar en enkätundersökning som gjorts på uppdrag av kommunen. Samtidigt visar studien att bara en tredjedel kan tänka sig att flytta dit permanent.

Pandemin gjorde att många tog chansen att vistas i fjällen och samtidigt fortsätta arbeta. Bredband och annan infrastruktur spelar roll för hur det fungerat.

Matilda Johansson valde att som examensarbete i kulturgeografi vid Umeå universitet undersöka inställningen hos de som vistas i sina stugor eller hyr stugor i området runt Saxnäs och Klimpfjäll. Enkätundersökningen gjordes i samarbete med Vilhelmina kommun och syftade till att titta på de möjligheter som distansarbete ger i området.

– 85 procent ser att de gärna fortsätter att arbeta på distans från sin stuga även i framtiden och en tredjedel kan tänka sig bli bofast, berättar Matilda Johansson.

Hon har gjort enkätundersökningen och även intervjuat ett antal personer som bor i stuga i området kring Kultsjödalen. I studien deltog 138 personer som antingen arbetat på distans eller som ville arbeta på distans, men inte har kunnat det.

Hör mer om resultaten och vad Matilda Johansson kom fram till i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer