Katarina Borstedt berättar vilken typ av bostäder man hoppas kommer att byggas. Foto: SVT

Tusentals bostäder saknas i Skellefteå: ”Vi måste jobba ihop”

Uppdaterad
Publicerad

Det behövs tusentals nya bostäder i Skellefteå när den gigantiska batterifabriken står på plats om ett par år. Därför kallade Northvolt ett 40-tal fastighetsägare i regionen till ett möte för att diskutera bostadssituationen.

​Vd i Robertsfors allmännyttiga bostadsbolag Robo, Ulrica Magnusson, Söderlund deltog på mötet.

– I inledningsskedet kommer det nog att vara lite hett om öronen i Skellefteå tänker jag, för samhällsomvandling tar tid.

Batterifabriken Northvolt

Just nu är det akuta behovet tillfälliga bostäder för de kring tusen byggjobbare som ska bygga själva fabriken.

Minst 2 500 ska rekryteras

Men snart går också rekryteringen i gång av de minst 2 500 personer som ska tillverka batterierna.

– Det finns många planer på att bygga, men det tar tid innan planerna är färdiga. Vi måste jobba ihop för att lösa det kortsiktiga behovet, säger Northvolts growth manager Katarina Borstedt.

Robertsfors ett alternativ för boende

Robertsfors kommungräns är sex mil från fabriken. Även om Northvolt säger att pendlingsavståndet är intressant har kommunen idag inga planer på att bygga för pendlare. Robos vd håller dörren öppen om trycket på bostäder ökar i framtiden..

– Men jag tycker att privatpersoner ska börja fundera om de har något som kanske går att hyra ut, säger Robos vd Ulrica Magnusson Söderlund.​

I klippet berättar Katarina Borstedt vilken typ av bostäder hoppas kommer att byggas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet