– Vi vet att det förekommer stafettkockar, men vi vet inte hur vanligt det är, säger Peter Thomelius, Visita, till höger i bild. Foto: Anders Wiklund, TT / Peter Knutsson, pressbild

Tusentals kockar saknas – stor brist i hela landet

Publicerad

Bristen på kockar är just nu det största problemet för svensk besöksnäring. Det säger branschorganisationen Visita till SVT.

Exakt hur många kockar som saknas i Sverige just nu finns det inga siffror på, men en rapport som Tillväxtverket gjorde år 2014 visade att det behövs ytterligare 5500 kockar och kokerskor fram till år 2023.

– Kockbristen är vårt största problem och den största utmaningen för besöksnäringen, säger Peter Thomelius som är utbildningschef på branschorganisationen Visita.

Enligt honom är bristen så allvarlig att vissa restauranger inte kan öppna och att andra håller stängt vissa dagar.

Stor brist vid högsäsong

I fjällen peakar bristen under vintersäsongen, medan det under somrarna kan vara mest brist på Gotland.

Att det jobbar en stafettkock i Tärnaby är inte så överraskande för Visita.

– Vi vet att det förekommer stafettkockar, men vi vet inte hur vanligt det är. Handlar det om bemanningsföretag så finns det ju i alla branscher, säger Peter Thomelius till SVT.

Försöker få fler till yrket

På branschorganisationen jobbar man nu med att minska kockbristen, bland annat genom att erbjuda praktikplatser för vuxna och dela ut stipendier till studenter på restauranghögskolorna.

Borde ni inte höja lönerna eller förbättra arbetsförhållandena?

– Vår uppfattning är inte att det handlar om det. Men vi måste lyfta fram utvecklingsmöjligheterna och ha en individuell löneutveckling, säger Peter Thomelius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer