Bilden är en genrebild och har ingenting med händelsen i texten att göra. Foto: TT/Anders Wiklund

Två anställda i skolkök i Umeå fick ström i sig: ”Jätteallvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

En bänk och en dörrkarm i ett skolkök i Umeå var strömförande. Två anställda fick 230 volt i sig.

En av dem fick föras med ambulans till sjukhus.

– Det är jätteallvarligt och fruktansvärt obehagligt, säger Åsa Nilsson, enhetschef.

Den första incidenten inträffade i december förra året. En anställd fick ström i sig när hen la ett rostfritt bleck på en bänk i köket.  

- Jag fick ont i vänster arm, axel, fot och huvudvärk. Ont i magen som fortfarande känns. Hjärtklappning som var kvar hela natten och lite mindre nästa dag. När jag gick hem var jag jättetrött. Gick och lade mig direkt orkade ingenting och var orolig och rädd, skriver personen i en anmälan till Arbetsmiljöverket. 

Denna händelse anmäldes inte förrän i februari i år, när ytterligare en person drabbats. Denna gång fick en anställd åka med ambulans till sjukhus för kontroll.

– Hjärtat slår kraftigt och det var obehagligt, står det i anmälan till Arbetsmiljöverket.

”Obehaglig händelse”

Elen stängdes direkt av och tekniker undersöker platsen. Det visar sig att väggen och dörrkarmen var strömförande med 230 volt. Båda personerna mår idag enligt enhetschefen bra. Men blev chockade av händelsen.

– Tyvärr har det hänt två gånger eftersom den första händelsen inte anmäldes. Det är jätteallvarligt och en obehaglig händelse, säger Åsa Nilsson.

Fel i taklampa

Kommunens fastighetsansvariga har konstaterat att det var en felaktig taklampa i ett diskrum som gjorde bänken och dörrkarmen i metall strömförande.

– Det har inte varit strömförande hela tiden, utan krävts att man tagit i både dörrkarmen och bänken till exempel. Samtliga felaktiga armaturer är nu bytta och det är åtgärdat. Det är ingen farlig situation i köket nu, säger Åsa Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.