Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Man kan ha haft otur” – hör hälso- och sjukvårdsdirektören Brita Winsa om överdödligheten på boendet i Umeå. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Boendet i Umeå som haft tre gånger så många dödsfall som före coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

På vård- och omsorgsboendet Nordstjärnan i Umeå dog tre gånger så många under de tio sista veckorna 2020 jämfört med samma period åren innan. Nordstjärnan och det särskilda boendet Tranan i Storuman är två av de boenden som sticker ut när SVT Nyheter har jämfört överdödligheten runt om i landet.

SVT Nyheter har undersökt överdödligheten på Sveriges äldreboenden under coronapandemins andra våg, med hjälp av data från söktjänsten Ratsit. Överdödligheten är ett mått på hur många fler som dör än snittet under en viss tidsperiod.

SVT har tittat på antalet avlidna som varit folkbokförda på äldreboenden under de tio sista veckorna 2020 och jämfört med ett genomsnitt från motsvarande period åren 2017-2019.

Boendet Tranan i Storuman har SVT Västerbotten berättat om i flera reportage tidigare. Men Nordstjärnan har också haft flera fall av covid-19.  De ansvariga vid boendet vill inte kommentera siffrorna kring överdödligheten och heller inte bekräfta att covid-19 var dödsorsaken.

Den som ställer upp på intervju är Region Västerbottens hälso- och sjukvårdsdirektör, Brita Winsa.

– De aktuella boendena kan ha haft otur att det kommit in en person som smittat väldigt mycket och som var svår att upptäcka, då man inte alltid behöver ha symtom för att sprida smittan, säger Brita Winsa.

Se mer i klippet ovan.

Fakta: Så gjorde vi granskningen

Visa

SVT Nyheter har undersökt överdödligheten på Sveriges äldreboenden under coronapandemins andra våg, med hjälp av data från söktjänsten Ratsit. Överdödligheten är ett mått på hur många fler som dör än snittet under en viss tidsperiod.

Vi har tittat på antalet avlidna som varit folkbokförda på äldreboenden under de tio sista veckorna 2020 och jämfört med ett genomsnitt från motsvarande period åren 2017-2019.

Vi fann en överdödlighet på 19 procent på landets äldreboenden under tioveckorsperioden 2020. För Region Skåne, som varit hårt drabbad, var överdödligheten runt 50 procent. Andra regioner som sticker ut är Halland, Kronoberg, Gävleborg och Stockholm.

Överdödligheten säger ingenting om hur många som har dött i covid-19, men den kan ge en indikation på var smittan har slagit hårt. Det finns också ett bortfall i vårt material, exempelvis kan människor som bor på äldreboenden vara skrivna på en tidigare hemadress.

Läs mer om granskningen här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet