Två fall av sexuellt ofredande på Brännbollsyran i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

I samband med den pågående festivalen Brännbollsyran i Umeå har minst två misstänkta fall av sexuella ofredande ägt rum. Polisen bekräftar för SVT Nyheter att man gripit en person.

Under Brännbollsyrans andra dag, den fredag som verkligen drog igång festligheterna, rådde det överlag god stämning kring såväl brännbolls-VM och musikfestivalen, enligt polisen.

Men tidigt på lördagsmorgonen konstaterar polisen att det även varit en hel del fylleri, där flera personer omhändertagits.

– Vid stängningen i natt hade vi två fall av sexuella ofredanden anmälda, och i ett fall har en person gripits, säger Mikael Baudin, RLC-befäl vid polisregion Nord.

Gott utredningsläge

Enligt jourhavande förundersökningsledare Sofia Möller ska det handla en man i 30-årsåldern som misstänks för ofredande mot två kvinnor i 20-årsåldern.

– Vi jobbar vidare under dagen, sen får vi se vad åklagaren kommer fram till. Så ska vi har kompletterande förhör med de målsägande också, Säger Sofia Möller.

Hur bedömer du utredningsläget?

– Jag tycker utredningsläget ser gott ut, det är ju två målsäganden som berättar om det här, säger Möller.

Hänt i anslutning till festivalen

Även under festivalens första kväll och natt, den mellan torsdag och fredag, rapporterades att en 20-årig man gripits efter att en ung kvinna anmält honom för sexuellt ofredande. Om det nu rör sig om två helt nya fall, natten mellan fredag och lördag, är inte helt klarlagt enligt polisen.

– Men det är i samband med festivalen som det här har hänt. Både på området och i anslutning till, säger Mikael Baudin vid polisen till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.