Foto: TT

Kravet: Två polispatruller till yta stor som Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Två polisbilar ska täcka en yta nästan lika stor som Danmark. Nu har polisens skyddsombud i Södra Lappland fått nog av underbemanningen och kräver svar. – Vi behöver ett 15-tal fler poliser, säger huvudskyddsombudet Peter Burman..

Enligt skyddsombudet består personalstyrkan av 32 personer i polisområdet. För att klara dygnetruntbemanning, året runt, krävs 48 poliser. I den siffran ingår inte bortfall i samband med sjukskrivningar, föräldraledigheter med mera, enligt en skrivelse till Arbetsmiljöverket.

– Vi är för lite krigare på linan, det innebär att vi är för lite folk, vi skulle behöva ett 15-tal poliser till för att klara bemanningen i Västerbottens inland, säger huvudskyddsombudet Peter Burman.

Jämför området med Danmark

I skrivelsen tas upp hur två polisbilar, dygnet runt, ska täcka ett område som består av en yta på ungefär 38305 kvadratkilometer. I dagsläget är det inte alltid det finns två patruller i polisområdet.

Det är nästan lika stort som Danmark, och vi behöver minst två patruller för att klara en 24/7-bemanning av området, säger huvudskyddsombudet Peter Burman.

40 mil enkel väg

Körsträckorna kan vara uppemot 40 mil enkel väg och ibland finns bara en polis i tjänst vid någon av de sju polisstationerna i området. Skyddsombudet vill nu veta hur arbetsgivaren planerar att lösa problemet med underbemanningen i Västerbottens inland där ensamarbete bland poliserna snarare är regel än undantag.

– Två bilar är vad vi ska ha som minimum. Vi har länge varit underbemannande och poliser är ingen hyllvara, det tar tre år att utbilda nya, så länge kan vi inte vänta, säger Burman och fortsätter:

– Vi har byggt ett luftslott. Löftet om att bygga om polisorganisationen från grunden har inte infriats ute i lokalpolisområdena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.