Två räddningshelikoptrar är på plats i Umeå för att snabbt kunna rycka ut om det händer något. Foto: Fredrik Persson/TT

Två räddningshelikoptrar på plats i Umeå

Publicerad

Under torsdagen anlände två helikoptrar från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, till Umeå för att snabbt kunna rycka ut om det händer något.
– De är planerade att stanna till måndag klockan 12 om läget inte förändras, säger Marcus Årskog, pressekreterare på MSB.

Sedan i början av maj har MSB haft åtta helikoptrar utplacerade på ställen i landet där det råder stor brandrisk. Tillsammans med SMHI tar man fram brandriskprognoser för att bedöma var helikoptrarna behövs mest. De två helikoptrar som nu befinner sig i Umeå planeras att stanna till måndag klockan 12 om läget inte förändras.

App med GPS-funktion ska visa brandrisken

MSB tillhandahåller räddningstjänsten brandriskprognoser så att de ska vara uppdaterade på var det råder störst brandrisk. De tillhandahåller också allmänheten med en app innehållande en GPS-funktion där man kan se om det är stor brandrisk på platsen man är på.

– Om man ska elda ute är det viktigt att ta reda på om det är eldningsförbud och aldrig lämna grill eller liknande utan uppsikt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer