Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Tvättade halv miljon kronor åt nätbedragare – 67-åring döms

Uppdaterad
Publicerad

En 67-årig man från Umeå döms i hovrätten för att ha tvättat pengar åt en nätbedragare. Mannen döms på fem punkter av penningtvättsbrott.

I april i år friades 67-åringen i tingsrätten efter att det inte gått att styrka att mannen insett att pengarna han hanterade skulle användas till pengatvätt. Men hovrätten gör en annan bedömning.

Fyra målsägande har alla uppgett att de blivit uppringda av en engelsktalande man som utgett sig för att jobba på Microsoft. Mannen hävdade att personernas konton blivit hackade och att han kunde hjälpa dem för en mindre avgift.

När de sedan loggade in på sina bankkonton passade mannen på att föra över pengar till flera bankkonton som tillhörde 67-åringen. Totalt rörde det sig om cirka en halv miljon kronor.

Enligt prejudikat från tidigare dom är mannen ansvarig eftersom han tagit emot pengar som kommer från ett fullbordat bedrägeribrott och borde ha insett att det var något misstänksamt med pengarna han fick in på sitt konto.

Mannen döms nu till villkorlig dom och ska betala drygt 220 000 kronor i skadestånd fördelat på de fyra målsäganden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.