Foto: TT

Hade inget jobb – fick 179.000 kronor i sjukpenning

Publicerad

En man i Umeå tvingas betala tillbaka 179.910 kronor till försäkringskassan inom en månad efter att han tagit emot sjukpenning utan att ha haft en inkomst eller jobb.

Mannen ska ha sökt och fått sjukpenning under flera perioder från 2014 och 2016 och när mannen sökte om sjukpenning så baserades hans ersättningssumma på den inkomst som uppgivits från år 2013.

Men när Försäkringskassan gjorde en djupare utredning av mannens ekonomi så hade mannen varken något jobb eller inkomst under 2015. Nu tvingas mannen betala tillbaka totalt 179.910 kronor innan den 17 juli. Mannen har även bett om att få mer tid på sig att lämna in korrekta handlingar, men inga dokument som skulle styrka att mannen på ett korrekt sätt ska ha fått sjukpenning har hittills lämnats in från honom.

För att få sjukpenning måste man minst haft ett arbete som pågått under sex månader, vilket mannen inte haft. Beslutet om att mannen tvingas betala de felaktigt utbetalda pengarna fattades på grund av att mannen gett Försäkringskassan fel uppgifter till en början.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer