Foto: SVT, arkiv

Tydlig trend: Fler samarbeten efter valet

Publicerad

Nu är det nästan helt klart hur länets kommuner ska styras den kommande mandatperioden. Vindeln återstår, men annars finns en tydlig trend av breda, ofta blocköverskridande, lösningar.

I flera av Västerbottens kommuner blir det efter valet smärre förändringar och delvis nya samarbeten, till exempel tappar socialdemokraterna sin egna majoritet i Skellefteå, Robertsfors och Norsjö och kommer där att samarbeta med Vänsterpartiet.

Men i tre kommuner blir det tydligt maktskifte: Vilhelmina, Lycksele och Dorotea.

Förhandlingar pågår än i Vindeln

I Lycksele blir det allianspartierna som tar över, medan det i både Vilhelmina och Dorotea handlar om bredare samarbetslösningar.

I Dorotea kommer socialdemokrater och vänsterpartister samarbeta med allianspartierna. Blocköverskridande samarbeten blir det också i Sorsele och Vännäs.

I Vindeln pågår förhandlingar fortfarande, men till SVT säger kommunalrådet Mathias Haglund (S) att det mesta pekar på ett blocköverskridande samarbete även där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.