Foto: SVT.

Omkomna vägarbetare hedrades: “Vill att alla ska komma hem”

Publicerad

Under fredagen stannade allt arbete upp i en kvart på många håll i en manifestation för anläggningsarbetarnas säkerhet. Målet är att få ned antalet skadade och dödade, allra helst till noll.

– Sett över fem års tid tror jag att det är tio personer som har blivit dödade och trenderna pekar åt rätt håll, men vi vill ju så klart att alla ska komma hem varje kväll, säger Mikael Lindholm, enhetschef för vägunderhåll på Trafikverket i Umeå.

Brist på respekt hos trafikanter

Enligt honom sköter sig de flesta sig väldigt bra på vägarna men det största problemet gäller bristen på respekt.

– Om jag får rikta mig till trafikanterna så gäller det att sänka hastigheten, hålla avståndet och respektera arbetarna för att vägen ska bli ännu bättre och ännu säkrare för de som kör på den.

Ett tjugotal arbetare hade samlats på Västerslätt i Umeå för att diskutera säkerhetsfrågor och klockan 13.00 ställde de sig med skyddshjälmarna i handen för att hedra omkomna kollegor med en minuts tystnad.

Viktigt med säkerhetstänk

Mikael Lindholm berättar att dagens samtal handlade mycket om det förebyggande arbetet och han ser positivt på hur branschen jobbar med sitt säkerhetstänk.

– Det finns alltid små saker som går att förbättra men jag tycker att det görs ett stort arbete på arbetsplatserna idag. Säkerheten har blivit den största frågan, och det är precis så som vi vill ha det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer