Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ovan berättar SVT:s reporter Julia Hedlund om satsningen #tystnaden. Foto: TT/Fredrik Sandberg

Tystnaden – här är veckan som gått

Uppdaterad
Publicerad

I veckan har länets största redaktioner undersökt tystnadskulturen inom offentlig verksamhet under namnet #tystnaden. Flera artiklar, tv- och radioinslag har publicerats och sänts. Här är några av dem.

I måndags när satsningen drog igång berättade vi om Fredrik Gunnarsson. Han upplevde brister på sin förra arbetsplats och som vågade lyfta dem i media. Det hela resulterade i att Fredrik tystades.

Läs mer om Fredrik här.

En nyhet som fick stort genomslag var den om Region Västerbottens lojalitetsdokument där anställda uppmanades att inte tala illa om arbetsgivaren. P4 Västerbottens avslöjande fick regionen att backa.

Läs mer om P4:s avslöjande här.

Norran berättade bland annat om att mindre kommuner i länet tycker att det är problematiskt att hamna i medieskugga. Det påverkar demokratin negativt menar till exempel Robertsfors kommunalråd Patrik Niisson (S)

Läs mer om kritiken här

I en artikelserie publicerad av Västerbottens-kuriren har tidningen undersökt tystnadskulturen inom den offentliga verksamheten och pratat med både kommunchefer i länet och kommunanställda.

Här berättar anställda att man hellre hänvisar till sin chef än pratar med en journalist då det finns en oro för att säga fel, att ge sin arbetsplats dåligt rykte eller att känna sig obekväm.

Läs mer om VK:s undersökning här.

Under den senare halvan av veckan rapporterade samtliga redaktioner om hur antalet journalister i länet blir färre medan antalet kommunikatörer ökar.

Folkbladet illustrerade detta genom att berätta om polisens förändring där både polis och journalist tyckte att den personliga kontakten försvann.

Läs mer om polisen här.

Du som läsare kan fortsatt höra av dig med dina erfarenheter. Antingen via vår chatt eller till vasterbotten@svt.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#tystnaden

Mer i ämnet