• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Ulf Karlsson var en av dem som först smittades av covid-19 i länet – hör honom berätta: ”Var inte kul att ha det”. Foto: Privat

Ulf en av de första bekräftade coronasmittade i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Karlsson, 73 år, från Umeå var bland de första bekräftade coronasmittade i Västerbotten. Hur han blivit smittad vet han inte. Ulf har haft antikroppar under hela pandemiåret och har kunnat leva relativt normalt.

– Jag har kunnat träffa barn och barnbarn, men samtidigt har det varit viktigt för mig att hålla den här sociala distanseringen, säger han.

Ulf Karlsson, 73 år, var i Stockholm och hälsade på sina döttrar i början av mars ifjol. Där träffade han även andra personer. När han kom tillbaka till Umeå kände han att han har ont i halsen. På vägen hem från Stockholm kände han att han var lite irriterade i halsen efter någon dag fick han hög feber.

Han gjorde ett test som visade att han har fått corona. Men det gjordes ingen smittspårning.

Coronaviruset i Västerbotten

– Jag räknades till Stockholmarna och det var allmän smittspridning så då var det ingen idé. Det blev jag förvånad över.

Ulf smittspårade istället själv och med undantag av hans sambo, som smittades och drabbades av feber i ungefär 14 dagar, kunde han utesluta att någon i hans närhet blivit sjuk. Ulf var det 20:e bekräftade fallet i Västerbottens län och det 270:e första i landet.

I klippet ovan berättar Ulf om sjukdomen och hur det påverkade honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet