Arkiv. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Umeå åker till Finland för att ragga lärare

Uppdaterad
Publicerad

Umeå har ett stort behov av att anställa fler lärare – därför åker nu kommunen till Vasa, i Finland, med förhoppningen att hitta folk som vill flytta till Sverige.

Det är andra året i rad som kommunen åker till lärarutbildningen vid Åbo akademi. Förhoppningen är att få eleverna att vilja flytta till Umeå för att arbete inom skolan. I Finland finns ungefär 5000 svenskspråkiga lärare.

– Läraryrket i Finland har hög status. De finska lärarna är väldigt nyfikna på Sveriges kollegiala lärarande, det öppna klassrummet, kontakter med eleverna, föräldrakontakter och ämnesövergripande arbete. Så vi har delar som lockar dem. Det känns naturligt att vi utökat vårt rekryteringsområde till grannlandet och svensktalande vänorten Vasa, säger Christopher Granberg, biträdande utbildningsdirektör.

De närmsta åren räknar Umeå kommun med att behöva anställa 600 medarbetare inom förskola och skola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.