Umeå drar tillbaka alla besked om plats i förskoleklass

Publicerad

De besked som skickats till vårdnadshavare om skolplacering inför förskoleklass hösten 2019 har innehållit felaktigheter. Nu återtas alla besked.

Omkring 1 400 besked om skolplaceringar inför förskoleklass hösten 2019 har skickats ut i Umeå kommun. Nu har det visat sig att det finns felaktigheter i beskeden och samtliga återtas nu.

Enligt kommunen är det ett fel hos leverantören som uppstått i deras beräkningsunderlag. Kommunen menar att det är en mindre andel besked som är felaktiga men för att säkerställa att inga oklarheter finns återtas alla besked.

– De finns felaktigheter i beräkningsunderlaget. Det här är vi otroligt ledsna över, det känns väldigt tråkigt, säger utbildningsdirektör Ann-Christine Gradin till SVT.

Umeå kommun meddelar att nytt besked om skolplacering väntas skickas ut via e-post så snart som möjligt. Men det är i skrivande stund oklart när det kan komma att ske.

– Jag är väldigt upprörd! Vi beklagar verkligen det som inträffat och att vi måste återta beskeden. Vårdnadshavare ska känna sig helt säkra på att det sker en regelrätt hantering av skolplaceringar i Umeå kommun vilket vi blev garanterade av leverantören, säger Moa Brydsten (S), ordförande i för- och grundskolenämnden, i ett pressutskick.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer