Karin Ferry från Umeå blev europeisk mästare i muntligt berättande. Foto: Peter Lundström

Umeåbo vann europeisk berättarslam

Publicerad

En länsbo kan nu titulera sig Europamästare i storytelling – muntligt berättande.

Karin Ferry från Umeå deltog under den gångna helgen i FEST-konferensen i Belgiska Bilzen, den femte i ordningen. FEST står för Federation for European storytelling, och är den internationella föreningen för europeiska berättarorganisationer och arrangörer.

Konferensen med ett 50-tal deltagare hölls på ett slott från 1100-talet, och bland annat tävlade man i muntligt berättande i en form som kallas story slam. De tolv berättarna från åtta länder fick poängavdrag om de gick för mycket över eller under den angivna tiden på 7 minuter. Berättelsen skulle också knytas an till det gamla slottet, och de fick bara en halvtimme till att förbereda sig.

Karin Ferry berättar att hon använde tiden till att hitta på anknytningar till slottet i en av sina egna berättelser som hon tidigare framfört på engelska. ”En lekfull tävling men ändå stenhård konkurrens,” säger Karin som till sist segrade och blev eurpeisk mästare i berättarslam.

Hon har varit aktiv i berättarrörelsen i drygt sju år och var med och grundade Berättarnätet Sverige 2005. Samma år startade hon också Berättarnät Norr som har basen i Umeå, och hon leder berättarkaféer på Västerbottens museum en gång per månad. Härnäst deltar Karin Ferry i Svenska mästerskapet i berättarslam som hålls 25 juli i Nynäshamn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.