Hör flygplatschefen Bengt-Ove Lindgren om varför byggplanerna pausas Foto: SVT

Flygandet minskar – flygplatsen i Umeå lägger utbyggnad på is

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler väljer att skippa flygresan. Det har gjort att planerna om att bygga en övervåning på flygplatsen i Umeå nu fått läggas på is.

– Att vi har en debatt som kallas för flygskam är otroligt olyckligt, säger flygplatschef Bengt-Ove Lindgren.

Under 2016 och 2017 nådde flygtrafiken på Umeå flygplats sin topp med 1.060 000 resenärer, och så sent som i augusti förra året fanns långt gångna planer på att bygga ut en övervåning för att möta det ökade trycket. Men nu verkar trenden ha vänt, och i stället minskar flygandet på nästan alla Sveriges flygplatser, enligt siffror från Transportstyrelsen.

Tusentals färre resenärer

Mellan januari och mars 2019 reste runt 18.000 färre flygresenärer till och från Umeå flygplats, jämfört med samma period året innan.

Och det är alltså anledningen till att man idag inte längre aktivt driver frågan om en övervåning på flygplatsen.

– Flygplatsen kommer inte att byggas ut för flygplatsens egen skull. Flygplatsen speglar en region, säger Bengt-Ove Lindgren.

Flygskammen en tänkbar orsak

Vad som ligger bakom det minskande flygandet tror Lindgren beror på bland annat minskade affärsresor, liksom en teknisk utveckling som gör att folk nu väljer att mötas via nätet.

Men den senaste tidens flygdebatt är också något som han tror påverkar människors flygvanor.

– Debatten om flygskam är så otroligt snäv. Man fokuserar på att flyget är en jättestor miljöbov när det rör sig om enstaka procent av Sveriges koldioxidutsläpp, säger Bengt-Ove Lindgren.

Men är det inte bra att resenärerna är miljömedvetna?

– Absolut, man ska inte flyga i onödan. Swedavias uppdrag är inte att maximera flygandet. Men man måste också betänka att om flyget begränsas på grund av felaktiga beslutsgrunder, att det är skam i stället för fakta – då kommer det få andra konsekvenser. Vi uppe i norr måste ha bra kommunikationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.