Journalisten och författaren Calle Hård från Umeå har skrivit en ny bok. Foto: SVT

Umeå-författare tar annorlunda grepp om religion

Publicerad

Journalisten och författaren Calle Hård från Umeå har skrivit en ny bok, den här gången har han i romanform tagit ett annorlunda grepp om Jesu liv.

Hård berättar att han flögs hem från Indien med en hjärtåkomma och började tänka på döden, och på Gud.

– Jag blev arg och tänkte att nu passade det att han dök upp. Jag har varit krigskorrespondent och sett hemska saker, men då fanns inte Gud där. Jag bestämde mig för att gräva ned mig i Guds liv, och även hans sons, säger Calle Hård.

Religion som bluff och fara

Romanen handlar om religiös påverkan som bluff och fara. Boken heter ”En kort promenad på vatten” och Calle Hård försöker reda ut vem Jesus var, den handlar också om Tomas Båtbyggaren, en av Jesus vänner från ungdomen, och så finns Bibi där, en indisk pojke, som tror på alla gudar som finns.

– När jag hittade på historien kände jag att jag behövde hjälp av psykologer och psykoterapeuter, jag bad tre personer i min närhet ställa diagnos på en kille som kommer in och säger att han är Guds son, säger Calle Hård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.