Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör miljöinspektör Helena Hallengren förklara Umeås problem med luftkvalitén. Foto: SVT

Umeå enda staden som inte klarar avgaskraven – värst nivåer av kvävedioxid i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Umeå är den enda kommunen i Sverige som släpper ut för mycket kvävedioxid. Det visar kommunernas egna mätningar som kommit in till Naturvårdsverket.

– Det är stor förbättring de senaste åren, det är bara Umeå som har haft svårare än andra kommuner att komma under normen, säger Matthew Ross-Jones, handläggare på Naturvårdsverkets luftenhet.

Sveriges kommuner har rapporterat in föregående års luftkvalitetsdata till Naturvårdsverket. Rapporteringen visar en tydlig förbättring från tidigare år.  

– De främsta källorna till kvävedioxidutsläpp är vägtrafiken och tunga fordon. Industrier släpper också ut kvävedioxid men de utsläppen görs ofta längre bort från människor och är därför inte lika skadliga, säger Matthew Ross-Jones, handläggare på Luftenheten. 

År 2018 och 2019 var det fem respektive sju kommuner i landet som släppte ut för mycket kvävedioxid. Nästkommande år visade på en tydlig förbättring. 2020 och 2021 års mätningar visade att enbart en kommun överskred utsläppen av kvävedioxid, nämligen Umeå kommun. 

– Det är klimatet här uppe som ställer till det. Det är också pågrund av att vi har svaga vindar under vintern så att avgaserna inte hinner fläkta ut ur gaturummet, säger Umeå kommuns miljöinspektör, Helena Hallengren.

Åtgärdsprogram mot utsläpp

Kommunen vidtar flera åtgärder mot den dåliga luftkvalitén, men att Umeå är en växande stad försvårar arbetet, säger miljöinspektör Helena Hallengren:

– Vi behöver ju förtäta Umeå för att vi behöver fler bostäder, och en förtätad gatumiljö gör att den dåliga luften stannar längre. En stor förändring är att få klart Västra länken för att kunna leda om tung trafik. 

Hör miljöinspektören Helena Hallengren om Umeås luftkvalitet i klippet. 

Snabb fakta om kväveoxider:

• De största utsläppen av kväveoxider sker vid förbränningsprocesser.

• Biltrafiken är den största källan till kväveoxider i tätorter.

• Utsläppen av kväveoxider har halverats sedan 1990.

• Kväveoxider är giftiga och irriterar luftvägarna och slemhinnor. De är också skadliga för miljön.

• Miljökvalitetsnormer för kvävedioxid finns till för att skydda människors hälsa och miljön. Miljökvalitetsnormen får inte överskridas. I de städer där normen ändå överskrids finns åtgärdsprogram.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.