Foto: SVT

Umeå kan få sitt första kollektivhus

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kan inom några år få sitt första kollektivhus. En förening har bildats och nu hålls möten för att komma överens om hur huset skulle kunna bli verklighet.

– Kollektivhus är det bästa av två världar, dels ett vanligt bostadshus och att man kan dela resurser och prylar, säger Johan Wallén, ordförande i föreningen Kollektivhus i Umeå.

– Umeå har aldrig haft något kollektivhus, bara kollektivt boende i många varianter. Men nu hoppas vi att ett kollektivhus kan bli verklighet, säger Johan Wallén, ordförande i föreningen Kollektivhus i Umeå.

Kollektivhus är en boendeform som bygger på privata lägenheter, men där gemensam matlagning, social samvaro och delat ägande kan vara viktiga beståndsdelar.

I Umeå har föreningen Kollektivhus i Umeå 35 medlemmar och kommunen är med i processen vad gäller att ordna fram en lämplig plats för bygget.

Många vill ha naturnära boende

– Kollektivhus är det bästa av två världar, dels ett vanligt bostadshus och att man kan dela resurser och prylar. Gemensamhetsytorna är viktiga och kollektivhus är bara formen. Det är upp till dem som bor där hur det fungerar praktiskt, säger Johan Wallén.

Föreningen har gjort en enkät med människor som bor i Umeå och är intresserade av att bo i kollektivhus och fått indikationer om vad de tycker är viktigt. Majoriteten prioriterar närhet till naturen framför centralt läge.

50 till 60 lägenheter i planen

Enligt planen skulle huset kunna bestå av 50-60 hyreslägenheter med 1-5-rummare. En plats som skulle kunna bli aktuell är Tomtebostrand.

Gudrun Nordborg (V) har drivit frågan om kollektivhus i flera år, redan 2015 skrev hon en motion till fullmäktige om att bygga ett.

– Jag känner att tiden är mogen nu. Om 4-5 år har vi nog Umeås första kollektivhus på plats. Tomtebo skulle vara perfekt, säger Gudrun Nordborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.