Revisionsföretaget menar att kommunen varit svåra att granska och inte samarbetat. Foto: SVT

Umeå kommun får kritik för upphandlingar

Uppdaterad
Publicerad

Det finns stora brister när det gäller hur Umeå kommun sköter sina direktupphandlingar. Det här konstaterar företaget KPMG som granskat upphandlingar och inköp på uppdrag av kommunens revisorer.

Vissa nämnder följer inte de regler som fullmäktige fattat beslut om, till exempel att beloppet för så kallade direktupphandlingar är 287 000 kronor. Det innebär att det kan köpas varor och tjänster som bryter mot kommunens egna regler.

I många fall skrivs heller inte ingångna avtal in i kommunens avtalsdatabas, vilket innebär att det är svårt att hålla reda på dem.

Svårt att granska kommunen

Dessutom skriver revisionsföretaget i rapporten att det varit svårjobbat att granska kommunen och att ”det är oacceptabelt att vi, trots upprepade påminnelser, inte fått svar på vissa av de frågor vi ställt med anledningar av de betalningar som skett”.

Kommunen rekommenderas nu att ta fram nya styrdokument och att utbilda personalen.

Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S) skriver till SVT att han inte har läst KPMG:s utlåtande och att han vill återkomma när de yttrat sig politiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.