Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I Umeå körs snön bort i skytteltrafik – hör SVT:s reporter om väderläget Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Snabbt väderomslag väntas: ”Kan bli svårt att ta sig fram”

Publicerad

Den senaste tidens snömängder har varit utmanande för de som röjer snö. Nu väntar ytterligare svårigheter när plusgrader drar in över länet i slutet av veckan.
”Det kan innebära att det blir svårigheter att ta sig fram på gator, gång- och cykelvägar om snösmältningen blir hastig”, skriver Umeå kommun.

I slutet av veckan väntas plusgrader. Det innebär en stor påfrestning för den redan hårt ansatta snöröjningen, inte minst i Umeå.

– Alla resurser arbetar nu med de efterarbeten som behövs för att väderomslaget till plusgrader ska få så små konsekvenser som möjligt. Detta är dock väldigt tidskrävande och vi kommer troligen inte att hinna med allt, säger Per Hilmersson, gatudriftchef, Umeå kommun, i ett pressutskick.

Ligger efter med efterarbeten

Alla kommunens resurser för snöröjning har gått till att ploga vägar samt gång- och cykelvägar. Det gör att efterarbeten som att bredda, isriva, siktröja  och lasta bort snö bara kunnat genomföras till viss del.

– För att kunna arbeta så effektivt som möjligt kommer vi tyvärr inte att kunna hjälpa till med specifika smala gator och siktproblem utan dessa tar vi områdesvis för bästa och snabbaste effekt. Successivt kommer vi att ha åtgärdat hela staden, säger Hilmersson.

Ber om överseende

Kommunen ber om överseende från allmänheten eftersom att åtgärderna kan ta längre tid när belastningen blir stor.

– Vår egen personal och våra entreprenörer känner ansvar och är duktiga. De gör alla sitt allra bästa utifrån förutsättningarna. De arbetar dygnet runt, ibland under svåra väderförhållanden, säger Per Hilmersson.

Man tipsar också om att allmänheten kan hjälpa till: ”Om du vet var din närmaste gatubrunn finns och kan skotta fram den, så bidrar du till att minska den blöta modden för just din gata.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer