Här, på en yta av cirka fyra kvadratmeter, förväntas hemtjänstpersonalen på Grubbe byta om. Foto: Linnea Lindholm/SVT

Kravet: Kommunen måste fixa omklädningsrum till hemtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket kritiserar Umeå kommun för att ha brustit gällande arbetsmiljön för anställda inom hemtjänsten på Grubbe. Om kommunen inte åtgärdar problemen kan de tvingas betala vite på 150 000 kronor.

Skyddsombudet vid Grubbe hemtjänst anmälde tidigare i år Umeå kommun efter att medarbetarna tvingades byta om inne på en toalett och inte hade möjlighet att tvätta sina kläder.

Nu riskerar Umeå kommun vite på 150 000 kronor av Arbetsmiljöverket efter att myndigheten slagit fast att kommunen brustit gällande arbetsmiljön för hemtjänsten. Vilket enligt myndigheten kan leda till att någon skadar sig eller bli sjuk.

Till Arbetsmiljöverket har kommunen uppgett att de gjort upp en långsiktigplan kring omklädningsrum och tvättmöjligheter av arbetskläder i en intilliggande byggnad. Arbetsmiljöverket påpekar dock att arbetet med att iordningställa dessa lokaler inte har påbörjats.

Nu måste Umeå kommun åtgärda problemen innan 30 oktober 2020 annars riskerar de att få betala vite.

Se toaletten där 14 hemtjänstanställda förväntas byta om. Klippet är från slutet av maj i  år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.